Kategorie
poradnik

Akcesoria mają znaczenie

W profesjonalnej kuchni praca powinna iść szybko i sprawnie, a przygotowywane dania nie tylko smakować, ale też pięknie wyglądać. Dlatego podczas wyposażania takiej kuchni należy pamiętać nie tylko o takich urządzeniach, jak piece, lodówki czy zmywarki, ale też o wielu małych, ale znaczących akcesoriach.

Wszechstronne cytrusy

Nie tylko w kawiarniach, gdzie podawane są ciasta i desery wykorzystywane są na co dzień cytrusy. W restauracjach również są one na porządku dziennym. Sok z cytryny dodawany jest do sałatek, sosów i wielu głównych dań. Nie może go zabraknąć zwłaszcza w barach, gdzie serwowane są napoje alkoholowe. Soki z cytrusów są bowiem ważnym składnikiem wielu drinków. Wycisnąć z cytryny, pomarańczy czy grapefruita łatwo i szybko cały zawarty w nich sok pomoże nam wyciskarka do cytrusów. Ten niewielki elektryczny sprzęt wykonany z wysokiej jakości materiałów, jak stal nierdzewna i aluminium, nie zostawi w owocach cytrusowych ani kropelki soku.

Wyciskaj, jak lubisz

Wyciskarka zajmuje w kuchni niewiele miejsca, więc warto ją mieć nawet w najmniejszym lokalu gastronomicznym. Nie znaczy to, że musimy rezygnować z ręcznych wyciskarek – które mogą się przydać, gdy potrzebujemy sok tylko z jednego lub kilku owoców, albo zastąpią wyciskarkę, gdy zabraknie prądu. Pyszny sok z owoców cytrusowych możemy też pozyskać, zakładając wyciskacz do cytryn na uniwersalny mikser. To także praktyczne rozwiązanie, bo wystarczy nam niewielka nakładka, którą po zdjęciu łatwo możemy umyć i schować. W warunkach domowych, gdy często nie mamy w kuchni na tyle miejsca, by ustawiać w niej kolejne sprzęty, wyciskarka ręczna sprawdzi się doskonale.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *