Kelner musi się wykazywać dużo zręcznością. Doświadczony potrafi dostarczyć do stolika nawet kilka pełnych talerzy jednocześnie. Jednak nawet ten najbardziej sprawny, nie dorówna możliwościom, jakie daje wózek kelnerski.
Ciche i sprawne
Służy on do przewożenia dużej liczby talerzy, a także innych naczyń wykorzystywanych w lokalach gastronomicznych. Wózki te wykonywane są zazwyczaj z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Wyposażone są w gumowe kółka, dzięki którym poruszają się cicho, nie zakłócając ciszy osobom przebywającym w restauracji. Także półki są wyciszone specjalnym materiałem pochłaniającym dźwięk. Wózki kelnerskie mają prostą konstrukcję i są łatwe w pielęgnacji – wystarczy, że będziemy regularnie dbać o ich czystość, a posłużą nam przez długie lata. Wózki mogą różnić się między sobą liczbą półek – najczęściej spotykane są cztero- lub pięciopółkowe. Każda półka potrafi unieść aż czterdziestokilogramowy ciężar, co zazwyczaj oznacza tyle, że jeden wózek z łatwością pomieści wszystkie zebrane z sali restauracyjnej naczynia. Wózki ze stali nierdzewnej niezastąpione są także w hotelach, stołówkach szkolnych i pracowniczych czy w szpitalach.
Pomocnicy na kółkach
Ważną funkcję wózki spełniają także w magazynach, gdzie transportowanie towarów jest na porządku dziennym. Modele, które sprawdzą się w magazynach mają często tylko jedną platformę, na której można przewozić większe przedmioty lub większą liczbę rzeczy. Wózki magazynowe dostępne są w kilku rodzajach, w zależności od ich przeznaczenia –są to między innymi wózki nożycowe, paletowe i podnośnikowe. W gastronomii ważną funkcję pełnią także wózki do przewożenia koszy do zmywarek, który może być wykonany ze stali lub tworzywa sztucznego. Częstym widokiem, zwłaszcza w barach samoobsługowych lub tam, gdzie można kupić jedzenie na wagę, są wózki na tace, które mogą pomieścić aż kilkanaście tac. Różnego rodzaju wózki gastronomiczne ułatwiają i przyspieszają pracę i obsługę klientów. Powinny się także znaleźć w każdej firmie cateringowej.