Kategorie
poradnik

Woda ze znakiem jakości

Woda pełni w naszym życiu bardzo ważną funkcję. Bez niej nie powstałoby większość potraw, dlatego jej jakość nie powinna nam być obojętna.

Nie kupuj – filtruj

Zazwyczaj, gdy zależy nam na wodzie wysokiej jakości, kupujemy butelkowaną, którą znajdziemy w każdym sklepie. Jednak dużo lepszym rozwiązaniem jest samodzielne filtrowanie. Można także używać do gotowania – lub po prostu pić – wodę z kranu, ale wielu z nas ma wątpliwości, co do jej jakości i wpływu na nasze zdrowie. Pewności też nie możemy mieć co do wody z butelki, bo nie zawsze jest ona źródlana i niekoniecznie zawiera zdrowe minerały. Poza tym kupowanie plastikowych butelek to zachowanie mało ekologiczne i wielu z nas szuka innych możliwości. Dobrej jakości filtr to najlepsza gwarancja tego, że oczyszczona w ten sposób woda będzie czysta i zdrowa. Wkłady do filtrów do wody to elementy, które należy regularnie wymieniać na nowe, aby mieć pewność, że filtrowana przez nas woda naprawdę jest oczyszczona. Woda przefiltrowana może mieć nieco inny smak niż ta prosto z kranu czy z butelki, ale to dlatego, że ma wyższe pH, co jest korzystne dla naszego organizmu.

Praktyczne wkłady

Filtr do wody to nie jedyne urządzenie przydatne w kuchni, które wymaga częstej wymiany wkładów. W restauracjach, gdzie na co dzień serwuje się dużą liczbę posiłków niezbędne są podgrzewacze. Służą one do tego, by potrawę utrzymywać w odpowiedniej temperaturze – takiej, jaką powinno mieć danie, które smakuje klientom. Wkłady do podgrzewaczy wykonane z wysokiej jakości porcelany doskonale spełniają swoją rolę. Materiał ten utrzymuje dużo dłużej ciepło niż stal, z której wykonywane są zazwyczaj podgrzewacze. Wkład taki może służyć przez długi czas, jeżeli podczas użytkowania nie zostanie uszkodzony. Wkłady chłodzące są z kolei potrzebne tam, gdzie niezbędne jest utrzymanie niskiej temperatury produktów. Stosuje się je w minichłodziarkach i ich zadaniem jest przede wszystkim utrzymywanie w chłodzie różnego rodzaju deserów. Dobrze wyposażona kuchnia powinna mieć wszystko, co pozytywnie wpływa na jakość potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *